Spune NU înfofolirii copilului!

Când copiii din țările nordice dorm în cărucior, afară la temperaturi sub zero grade, să înfofolești iarna un bebeluș în casă, cu căciuliță și haine groase, deși sunt 24° C, pare ireal. Dar se obișnuiește, încă.

Toate mamele am făcut această greșeală la un moment dat, din dorința de a ne proteja copilul. Dar o voce interioară te face să pendulezi între grija că îi e prea cald sau prea frig. Din fericire, există motive științifice care îți explică de ce nu e recomandată înfofolirea excesivă, ce vor calma imediat și vocile din jur care îți spun diferit.

Purtăm ca și părinți, responsabilitate de a ne îngriji copiii. Însă pentru un cuplu de proaspăt părinți, starea de confuzie este la ordinea zilei. Toate recomandările actuale de la medici și apoi cele de acasă din sânul familiei extinse, ajung de multe ori să se bată cap în cap.

Vrem să-i fie bine copilului, dar vrem să mulțumim și îndrumările mamelor care ne-au crescut, și care ne-au ajutat să ne facem mari.

Totuși, unele obiceiuri de acum 30-40 de ani par încă să ne bântuie, cum ar fi "înfofolirea excesivă". Adică îmbrăcarea bebelușului sau copilului în mult prea multe haine, pentru simplul motiv că e mic. 

 

E greu să-i citești semnele

E de înțeles, dragă mamă, de ce o faci la început: îți este greu să-ți dai seama dacă puiului tău îi este cald sau frig. El nu se poate exprima în cuvinte iar de multe ori te simți condusă mai mult de frica de a nu greși, de a nu-i provoca un disconfort celui mic. Sau teama cea mai mare: să nu răcească. Mai ales din cauza ta.

Singurul lucru care adaugă stres în această situație complicată este recomandarea "pe vremea mea, îți puneam tot timpul căciuliță în casă. I-am adus câteva, pune-i și tu!" 

Somnul copilului și înfofolirea lui pentru somn, ca să-i fie cald și să doarmă liniștit arată același lucru: grija mamei, dar și teama de a nu greși, împinsă de la spate de experiența mamelor de dinainte.

 

Liniștește-ți temerile

Singura metodă pentru a-ți liniști temerile și pentru a-ți crește încrederea în deciziile pe care le iei pentru copilul tău, este să fii informată corect. Doar așa, deciziile pot fi argumentate rațional și susținute de dovezi palpabile, atât pentru tine, cât și pentru cei din jur.

Iată care sunt recomandările medicilor, bazate pe studii actuale. Astfel, de fiecare dată când instinctul îți spune să nu-ți înfofolești copilul, să-l urmezi cu încredere știind exact de ce!

 

Cum își reglează bebelușii temperatura

Ai observat cu siguranță că dacă îi atingi capul bebelușului tău, acesta pare de-a dreptul fierbinte, deși nu are febră.

La nou-născuți și bebelușii până la 3 luni, "capul este locul din corp care produce 40% din căldură și locul prin care pierde până la 85% din căldură, în special când este în pat: acoperitoarele care vin peste cap provoacă un dezechilibru termic acut, cu o creștere a temperaturii cerebrale, dar care nu este acompaniată obligatoriu de o creștere a temperaturii corpului."¹

 

De ce nu este bine să înfofolești copiii mici?

Studiile arată că bebelușilor le este greu să-și regleze temperatura corpului atunci când sunt înfofoliți, în special în zona capului, cu căciuliță sau glugă, mai ales dacă sunt în interior, iar temperatura este confortabilă pentru adulți.

Se supraîncălzesc, iar acest lucru le creează mai mult disconfort și îi poate pune în pericol, tocmai fiindcă nu le este suficient dezvoltat mecanismul de reglare.²

 

Ce soluții există?

 

1. Sacul de dormit

Cel mai simplu este să-ți obișnuiești bebelușul să doarmă într-un sac de dormit, de la 1-2 luni. Alege un sac fără glugă, cu brațele libere sau cu mâneci, de mărimea recomandată pentru vârsta bebelușului. Ține cont de temperatura camerei și de grosimea materialului din care este realizat sacul de dormit.

Citește despre cum să alegi sacul de dormit în funcție de temperatura camerei de acasă: AICI. (cuvântul AICI are următorul link:https://www.kidsdecor.ro/folosirea-sacului-de-dormit-pe-toata-durata-anului-in-functie-de-temperatura-camerei).

Într-un sac de dormit, se recomandă ca îmbrăcămintea bebelușului să fie ușoară, ca o pijama subțire, sau un body. Astfel, sacul ajută bebelușul să doarmă liniștit, fiindcă își poate regla ideal temperatura corpului în timpul somnului, indiferent de poziția pe care acesta o are.

"Pijamalele subțiri și temperatura ambientală confortabilă pentru un adult sunt o regulă importantă în orice anotimp", indiferent cum este învelit bebelușul, după cum zice și Alan E. Guttmacher, M.D., directorul NIH’s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

 

2. Plapumă/Păturică fixată sub saltea

Dacă îl învelești cu o plăpumioară sau cu o păturică, fixează-i marginile sub saltea, ca să nu se miște materialul și să existe astfel riscul să-i acopere capul în orice fel. Alege materiale mai subțiri.

Asigură-te că bebelușul este pe spate și poate să atingă cu picioarele marginea patului.  Plus, dacă este între 1-2 luni, și ți-a recomandat medicul pediatru, îi modifici tu poziția alternând spate și laterale, pe o saltea fermă. 

A se evita plasarea jucăriilor de pluș în pat, precum și folosirea altor materiale textile libere pe care bebelușul și le poate trage în somn peste față.

 

Cum îți dai seama dacă îi este prea cald?

Când doarme, sunt câteva indicii după care poți să te ghidezi ca să îți dai seama dacă bebelușului tău îi este prea cald:

-        Transpiră - transpirația este cea mai importantă apărare a organismului împotriva supraîncălzirii, mai ales la cap, apoi brațe și picioare.

-        Înroșirea pielii - un alt semn când corpul este supraîncălzit.

-        Plânsul bebelușul - este limbajul principal prin care acesta îți arată că ceva nu este în regulă.

Permite-i bebelușului să-și regleze temperatura după cum are nevoie organismul său, lăsându-i capul fără căciuliță în casă.

Dacă a adormit afară, unde este mai frig și intrați într-un magazin, sau orice incintă unde este mai cald, dă-i căciula jos cu grijă. Dacă e în somn profund, nici nu va simți schimbarea și va continua să doarmă mulțumit.

 

Îi învelim mai gros când sunt răciți?

Studiile au arătat că atunci când bebelușul are simptome de răceală, este de obicei învelit mai gros decât are cu adevărat nevoie, deoarece persoana care îl îngrijește consideră că trebuie să-i țină cald.³

Cu adevărat, este foarte important să ajuți bebelușul să-și regleze temperatura atunci când este răcit. Acest lucru este cel mai bine realizat așezându-l pe spate, cu capul neacoperit și eliminând din straturile de materiale de pe el, sau din îmbrăcăminte.

Dacă bebelușul este prea cald la atingere sau dă semne de supraîncălzire (iritabilitate, nu arată prea bine, corpul pare moleșit, pielea este mai uscata, refuză să consume lichide și udă mai puține scutece), atunci trebuie luată temperatura cu un termometru și consultat un doctor.

 

Ai fi ca un părinte nordic?

În țările nordice, bebelușii dorm somnul de peste zi în cărucior, afară, la aer liber.vIndiferent dacă sunt +5°C sau -15°C  conform unui studiu realizat în Finlanda.⁴

Îmbrăcați corespunzător, cu căile respiratorii libere, sunt verificați constant ca pielea de la ceafă să fie uscată, caldă, normală la atingere, poate un pic umedă. Este un obicei cultural care asigură bebelușilor un somn profund, odihnitor și mai lung decât ar avea în casă.

Îți recomandăm și noi să îți folosești intuiția de părinte, și să iei decizii informate, care te ajută să ai grijă de bebelușul tău și să-i citești semnele pe care ți le dă, indiferent de temperatura de afară sau din casă.

 

Cu drag,

mamele de la Kids Decor

 

Citește mai departe despre cum să alegi sacul de dormit potrivit AICI (link spre: https://www.kidsdecor.ro/alege-sacul-de-dormit-potrivit)

 

 

Surse:

¹Development of thermoregulation in infancy: possible implications for SIDS, P J Fleming et al. J Clin Pathol. 1992 Nov. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1474152/)

²Fleming, P.J., Blair, P.S., Bacon, C., Bensley, D., Smith, I., Taylor, E., Berry, J., Golding, J. & Tripp, J. (1996). Environment of infants during sleep and risk of the Sudden Infant Death Syndrome: Results of 1993–95 case-control study for confidential inquiry into stillbirths and deaths in infancy. British Medical Journal, 313(7051): 191-195.

³Rognum, T.O. (2001) Definition and pathologic features. In R.W. Byard & H.F. Krous (Eds.). Sudden Infant Death Syndrome: Problems, Progress & Possibilities. (pp. 4-30). London: Arnold.

⁴Children sleeping outdoors in winter: parents' experiences of a culturally bound childcare practice

Marjo Tourula et al. Int J Circumpolar Health. 2008 Jun. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18767347/

Lasati un comentariu

Fii primul care află noutățile!

Abonează-te la newsletter și vei primi informații exclusive, oferte speciale și multe altele direct în inbox-ul tau.

Close