Somnul toddlerului - Cum sa-l ajutam sa iubeasca somnul si sa scapam de luptele dinainte de culcare?

 

Ar face orice sa nu doarma si se trezeste des noaptea. "Dificil" e putin spus cand descrii somnul copiilor intre 1-3 ani. Dar exista metode prin care poti sa scapi de lupte, daca intelegi cum functioneaza corpul copilului tau.  

Continuam seria de interviuri cu Diana Ratiu, consultant în somnul copiilor intre 0-6 ani, în care ii punem intrebari de la mame: 

 

1. Copilul meu de cand a inceput sa mearga, parca nu mai vrea sa doarma. Se agita cand e ora de culcare, ar face orice numai sa stea in pat nu. Ce se intampla dupa 1 an jumatate in corpul copiilor? 

 

Inainte de a intelege cum putem gestiona somnul copilului nostru, ar trebui sa ne asiguram ca acesta are un program, o rutina buna si doarme suficient pentru varsta lui. 

In general, la 1 an si jumatate, programul ar trebui sa fie destul de previzibil, copilul are un singur somn pe zi, cam la aceeasi ora. Pot aparea inconsecvente la somn, insa, in aceste cazuri, putem oferi o ora de culcare mai devreme. 

Cu cat culcam copilul mai devreme, cu atat are parte de un somn mai odihnitor si mai bun (mai mult somn profund care ajuta la refacerea fizica).

Stiu ca multi parinti sunt tentati sa culce copiii tarziu, insa, in felul acesta, le “fura”din orele de somn. Acest somn pierdut nu poate fi recuperat, copilul intra intr-un cerc vicios de oboseala, si, in acest fel, ajungem sa ne confruntam cu acele “lupte” la somn. 

Ce se intampla concret? Copilul nu este pus la somn cand ar trebui sa doarma, corpul lui primeste hormoni de stres, cum e cortizolul si adrenalina, practic organismul primeste un boost de energie.  

De obicei, secretia acestor hormoni duc la acest comportament: alearga prin casa, e agitat, efectiv nu te mai intelegi cu el. Astfel, asa apare riscul a culca copilul prea tarziu, procesul de adormire este ingreunat si pot aparea si trezirile nocturne.

 

2. Inainte dormea de 1-2 ori ziua, dar acum parca isi scoate somnul de peste zi. Din cauza asta, in loc sa adoarma seara pe la 20 - 20:30, pica de somn pe la 18, doarme un pic iar noaptea mai adoarme dupa miezul noptii. Mi-e teama ca ceasul lui biologic s-a stricat. Ce pot să fac?  

 

Asa cum mentionam mai sus, la 18 luni, copilul ar trebui sa aiba un singur somn pe zi de 1,5-3 ore. Este importanta si ora la care are loc acest somn, ideal undeva in intervalul 12:30-15:30. Acesta este un interval optim de somn, cand copilul poate avea parte de un somn bun si odihnitor pentru el. 

In cazul in care copilul refuza somnul de pranz, pentru ca se poate intampla si asta uneori, atunci putem introduce “ora de liniste” timp in care copilul sta in pat sau face o activitate mai putin stimulanta. Cand ne confruntam cu astfel de cazuri, atunci oferim o ora de culcare mai devreme, chiar la 17:30-18:00. Desi pare contra-intuitiv, cu cat culcam copilul mai devreme, cu atat doarme mai mult, intrucat are de recuperat somnul pierdut de peste zi. In rest, ora de culcare optima ar fi oricand intre 19 si 20.

Daca asta nu se intampla, iar copilul pica de somn, nu are un program bine pus la punct, are inconsecventa in program, atunci pot aparea si trezirile nocturne aka night-party-urile, reflectandu-se astfel programul nepotrivit si oboseala acumulata. E ca la noi adultii, cu cat suntem mai obositi, cu atat adormim mai greu si dormim mai prost.

Ceasul biologic se poate regla oricand, este nevoie de consecventa si timp, si, bineinteles de limite, pentru ca la aceasta varsta deja putem vorbi de impotriviri si tantrumuri din partea copiilor nostri. Dar, trebuie sa stim ca somnul nu este optional, avem nevoie de somn ca de hrana. Cum mancarea este hrana pentru corp, asta este somnul pentru creier. 

 

3. Rutina de somn pe care o avea ca bebelus mic nu pare sa mai functioneze acum. Ma simt de parca am un alt copil! E doar o perioada? Trebuie sa schimb programul? Sau sa-l mentin? Cum e mai bine pentru copil? 

Rutina este foarte importanta la orice varsta, e bine sa mentinem rutina, ba mai mult, cu cat copilul creste, cu atat aceasta devine mai lunga si complexa. Ritualul dinainte de culcare ajuta copilul sa se conecteze cu parintele, ii ofera un sentiment de siguranta si control, el stiind de fiecare data ce urmeaza. Odata ce incepe rutina de somn, copilul stie ca urmeaza ora de culcare si usor usor intra in starea care precede somnul, astfel, fiind stimulata si productia de hormoni ai somnului. Bineinteles, mediul de somn trebuie sa fie unul prielnic, sa il ajute sa se linisteasca, sa se relaxeze.

 

4. A inceput sa fie atat de furios inainte de culcare, de parca somnul ar fi o pedeapsa. Ajunge uneori să facă o criza de plans, si abia dupa adoarme. Eu nu am folosit metoda "cry it out" si acum ma simt neputincioasa. Cum pot sa-l ajut sa se linisteasca inainte de culcare? 

Furia si agitatia sunt semne clare de oboseala, luptele inainte de somn denota o lipsa a constantei in program, iar copilul nu are o rutina cu care sa fie obisnuit. 

In momentul in care ne dorim sa reglam lucrurile si sa eliminam aceste rezistente la somn, avem nevoie in primul rand de timp pentru implementarea unor noi obiceiuri de somn. De indata ce copilul ajunge sa doarma suficient la pranz, isi regleaza si ora de culcare, deja putem observa imbunatatiri in comportament. 

Un copil odihnit este un copil receptiv si mai comunicativ. Daca cele de mai sus nu sunt suficiente, atunci, putem opta pentru o metoda de sleep coaching, prin care copilul deprinde anumite abilitati de auto-linistire. In functie de fiecare familie si de temperamentul copilului, metoda potrivita se alege impreuna cu consultantul de somn, acesta poate explica avantajele si durata fiecaruia. 

Exista metode cu: 

  • implicare 100% (parintele este prezent langa copil pana acesta adoarme), 

  • implicare moderata (parintele iese din camera cateva minute si revine dupa perioade predeterminate de timp pentru a linisti copilul), 

  • dar si metoda cu implicare 0 (cry it out sau extinctia totala), aceasta metoda implica mai mult plans si de obicei nu este preferata parintilor si nici a mea. 

Cu alte cuvinte, exista mai multe posibilitati prin care ne putem incuraja copiii sa doarma mai mult si mai bine si sa fie stapani pe abilitatile lor.

 

5. Cum ar trebui sa reactionez ca parinte atunci cand copilul pur si simplu nu vrea sa adoarma? Il las sa pice singur de oboseala? Sau ii impun un ritm si astept sa se obișnuiasca cu programul facut de mine, dupa nevoile lui?

Copilul care ajunge sa pice de somn este un copil extenuat si cu siguranta nu promovam asta in randul copiilor nostri. E ca si cum copilul nu mananca anumite feluri de mancare si il lasam sa moara de foame.

Intotdeauna se gasesc solutii, insa atunci cand nu stim cum sa facem anumite lucruri, e bine sa apelam la ajutor. Aud foarte des de la parinti “ e deja tarziu, ce sa mai schimbam acum”. Niciodata nu este prea tarziu, oricand putem implementa obiceiuri bune in materie de orice, doar ca trebuie timp, implicare, disciplina si consecventa. Nu renuntam dupa cateva zile, nu sunt relevante in obtinerea rezultatelor. 

Cu alte cuvinte, raspunsul este ca trebuie sa avem rabdare, sa punem limite si sa fim convinsi ca beneficiile pe termen lung merita orice implicare din partea noastra. Stiu ca sunt parinti care fac programul copilului dupa programul lor, insa aici as contrazice si as incuraja sa ne mulam noi pe programul copilului si sa ii oferim un program cu somn calitativ si cantitativ.

 

Diana Ratiu – Consultant in somnul copiilor 0-6 ani

 

O gasesti pe Diana pe site: Zen Baby Sleep

Si pe Instagram la zenbabysleep!

 

Iar daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter ca sa afli si mai multe informatii despre somnul copiilor!

 

Ne gasesti si pe Social Media:

Facebook:KidsDecor

Instagram: KidsDecor

Lasati un comentariu

Fii primul care află noutățile!

Abonează-te la newsletter și vei primi informații exclusive, oferte speciale și multe altele direct în inbox-ul tau.

Close