Somnul bebelusului - Ii faci program sau ii urmezi ritmul biologic?

Trezirile dese, somnul fragmentat, oboseala acumulata. Afla cum sa gasesti ritmul ideal de somn al bebelusului tau, ca sa puteti sa dormiti mai bine cu totii!

 

Se ascunde o inteligenta biologica in corpul mic al bebelusului tau, pe care o intelegem acum mai bine ca oricand, datorita studiilor si specialistilor ce vor sa ajute familiile sa se odihneasca mai bine.

 

Afla si tu ce poti sa faci ca sa scapi acasa de problemele de somn ale copiilor mici, in acest interviu realizat cu Diana Ratiu, consultant in somnul copiilor: 

 

1. O sa mai pot dormi vreodata? Ce se intampla cu bebelusul meu, de ce se trezeste atat de des noaptea?

 

 

Privarea de somn este o stare universala in randul parintilor. Orice parinte va recunoaste acea ceata mistuitoare cand esti lipsit de somn, incat se intampla sa iti cauti ochelarii in timp ce-i ai la ochi. Suna amuzant, dar nu prea este. 

 

Vestea buna este ca putem sa lucram la imbunatatirea somnului, a noptilor, insa este nevoie de timp si rabdare, intrucat si bebelusii trec prin anumite etape care aduc schimbari in tiparul de somn.

 

Este nerealist sa avem pretenția ca un sugar sa doarma toata noaptea, nici macar noi adultii nu facem asta. 

 

Bebelusii, in primele saptamani de viata au somnul dezorganizat, nu stiu sa faca diferenta intre zi si noapte, iar stomacul lor este atat de mic, incat laptele se digera foarte repede. De cele mai multe ori ei se trezesc de foame!

 

Bebelusii de pana in 6-8 saptamani se trezesc noaptea la fiecare 2-3 ore sa manance. Acesta este un lucru normal, un lucru bun, intrucat au nevoie sa creasca, sa se dezvolte, ba mai mult, sa recupereze greutatea pe care au pierdut-o la nastere.



 

2. De ce unii bebelusi dorm mai multe ore legate, iar altii se trezesc si de 10 ori pe noapte?

 

Stim ca fiecare bebelus e unic si nu trebuie sa comparam bebelusii intre ei niciodata (nici macar fratii). Depinde foarte mult si de varsta la care facem referire. 

 

Daca in primele 6 saptamani, bebelusii dorm mult ( aproximativ 15-17 ore in decursul celor 24 de ore ) si nu au capacitatea sa isi creeze anumite asocieri de somn (aproape ca dorm in orice conditii), dupa 6-8 saptamani, numarul total de ore de somn scade.

 

Bebelusii rezista sa stea mai mult treji, si acesta este momentul oportun pentru a incepe sa punem bazele unei fundatii sanatoase de somn

 

 

Ce inseamna asta concret? Sa incepem sa facem o rutina buna bebelusului, sa ii oferim conditii bune de somn si sa fim mai atenti la locul unde doarme si cum adoarme. 

 

Incurajarea adormirii independente este una dintre cheile catre succes, recomand sa incepem acest exercitiu cu bebelusii nostri inca de la aceasta varsta. 

 

De asemenea, trebuie sa avem asteptari realiste si sa nu credem ca cei mici vor invata adormirea independenta peste noapte. Acest lucru nu se va intampla de la sine. Este o abilitate ce se invata prin exercitiu. 

 

Unii copiii invata mai usor, altii necesita un grad mai mare de implicare din partea parintelui.

 

In functie de cum reuseste fiecare parinte sa implementeze cele de mai sus (o rutina, conditii bune de somn, locul unde adoarme si cum adoarme), asa vor fi si bebelusii.          

 

 

Unii vor dormi mai mult si mai bine, in vreme ce altii vor dormi mai putin, mai fragmentat, moment in care majoritatea parintilor considera ca au ghinion, pur si simplu asa este bebelusul…

 

Insa nu este vorba despre noroc sau ghinion, este despre motivele care duc la trezirile dese peste noapte, iar atunci cand avem un bebelus sanatos clinic, care nu are nici un alt disconfort, si totusi se trezeste de 10 ori, atunci, cu siguranta, motivul il reprezinta asocierile nepotrivite de somn, din cauza carora nu reuseste sa lege mai multe cicluri de somn.

 

 

3. Ce este ciclu de somn al bebelusului?

 

 

Corpul uman are nevoie de somn pentru a functiona corect si pentru a fi sanatos. Creierul ramane activ in timpul somnului, iar aceasta activitate cerebrala este impartita in mai multe etape, care, impreuna alcatuiesc ciclul de somn

 

Fiecare etapa este caracterizata prin tipuri diferite de activitate a undelor cerebrale. Somnul consta in somn de tip non-miscare rapida a ochilor (NREM) si somn de tip miscare rapida a ochilor (REM). 

 

Ciclul de somn include 4 faze de somn: fazele 1, 2, 3 si faza REM (rapid eyes movement sau miscarea rapida a ochilor). 

 

Ciclul de somn se incheie la finalizarea ultimei faze de somn – REM. Dupa ce un ciclu de somn s-a incheiat, acesta se restarteaza din nou.

 

Somnul in Faza 1 este superficial, ceea ce inseamna ca in scurt timp dupa ce bebelusul a adormit se poate trezi foarte usor. Corpul abia incepe pregatirea pentru somn, prin incetinirea proceselor vitale si relaxare.

 

Somnul in Faza 2 acopera aproximativ 45-50% din totalul de somn, trezirea se face deja mai greu. In aceasta etapa corpul este si mai relaxat, miscarile ochilor se opresc, bataile inimii incetinesc si temperatura corpului scade. Practic, corpul se pregătește de somnul profund.

 

In Faza 3 bebelusul este in somn profund, corpul este moale si nu mai raspunde la stimuli din exterior. Deci este foarte greu de trezit. Somnul profund este foarte important pentru sanatate, in aceasta etapa are lor regenerarea celulelor din corp si stimularea sistemului imunitar.

 

Faza 4 sau somnul REM poate fi considerat ultimul stadiu al somnului. In timpul somnului REM, ritmul cardiac crește, ochii încep sa se miste ( de aici si denumirea ‘rapid eyes movement’ ), iar creierul devine mai activ. In aceasta etapa au loc visele. Bebelușii își petrec 50% din timp în somnul REM, care este necesar pentru dezvoltarea creierului.

 

Deasemenea, in perioada REM, are loc invatarea si memorarea tuturor experientelor si lucrurilor noi, ceea ce este important pentru bebelusi si copii mici. 

 

Un ciclu de somn la bebelusi, in primele luni de viata, dureaza in jur de 40-45 de minute. Pe parcursul  a 24 ore, nou-nascutii vor avea 18-20 cicluri de somn. Dacă 3 sau 4 cicluri de somn urmează unul după altul, copiii vor dormi 3-4 ore legate.



4. Ii fac eu programul? Sau ii urmez propriul ritm biologic?

 

Asta e o super intrebare, aici se creeaza o mare confuzie si multe mamici sunt debusolate.

 

Pentru a avea o imagine mai clara despre structura somnului unui bebelus, trebuie sa intelegem elementele care alcatuiesc acest somn. 

 

Aici as incadra asa: durata somnului, somnurile de zi si somnul de noapte. 

 

Exista o mare legatura intre toate aceste 3 componente si pentru a intelege cum functioneaza as vrea sa explic mai pe indelete cum influenteaza ritmul circadian somnul in general.

 

Ritmul circadian este un ciclu de 24 de ore (zi/noapte, somn/veghe) la care se raporteaza majoritatea proceselor fiziologice ale organismului. 

 

Ritmul circadian actioneaza ca un ceas biologic care ne dicteaza, in functie de momentul zilei, daca ar trebui sa dormim, sa fim activi, sa mancam sau sa consumam mai multa energie.

 

Nou-nascutii isi definesc propriul lor ritm circadian în timpul primelor saptamani de viata si este modulat doar de senzația de foame si satietate. 

 

In jurul varstei de 3-4 luni, ritmul circadian incepe sa se maturizeze si devine foarte important in determinarea tiparelor de somn si hranire; exista tipare ale activitatii cerebrale, ale productiei de hormoni, regenerarii celulare, etc.  

 

Astfel, acesta este momentul in care putem sa intervenim asupra somnului bebelusului nostru si sa incercam sa sincronizam nevoia de somn cu acest ritm biologic

 

Cu alte cuvinte, ar fi indicat sa stam mai mult cu ochii pe copil decat pe ceas si sa incercam sa punem bebelusul la somn in sincronie cu ritmurile sale circadiene. In acest fel va reusi sa obtina cel mai fortifiant si mai inalt calitativ somn. 

 

Cand construim o rutina si un program pentru bebelusii nostri, acestea sunt bazate pe fluxul natural de somn pentru varsta lor biologica.

 


5. Cum il pot ajuta sa doarma mai bine?

 

Il putem ajuta oferindu-i spatiu si timp sa invete sa faca el singur ultimii pasi catre somn. Pentru a avea un somn legat si consolidat, bebelusul are nevoie sa invete cum sa lege ciclurile de somn. 

 

Putem sa incurajam adormirea independenta dupa 8 saptamani, cand incep sa se formeze tiparele de somn. Pentru a evita crearea asocierilor de somn nepotrivite, este indicat sa alternam metodele de adormire.

 

Inainte de a incepe acest antrenament de somn (pentru ca da, este nevoie de exercitiu, asa cum exersam rostogolirea, mersul de-a busilea si incurajam primii pasi, asa este si la somn), este nevoie sa punem bazele unui somn bun, oferindu-i bebelusului o rutina buna. Aceasta ii da siguranta si incredere ca parintii fac ce e mai bine pentru el.

 

Pentru a intelege mai bine cum ar trebui implementate obiceiurile de somn sanatoase, este important sa intelegem temperamentul bebelusului, deoarece comportamentul unui post-colic sau a unui bebelus supra-obosit, este cu siguranta mai greu de gestionat de catre parinti.

 

In cazul in care parintii nu reusesc sa faca asta singuri (nu au toate informatiile necesare, nu stiu concret cum sa puna in practica sau li se pare ca lucrurile nu functioneaza conform planului creionat de ei), atunci este momentul potrivit sa apeleze la un specialist. 

 

Acesta este rolul nostru, sa sprijinim si sa incurajam familiile ca bebelusul lor poate sa doarma mai mult si mai bine. Pentru mine a fost revelator sa aflu ca exista consultanti in somn si ca cineva ma poate ajuta in directia asta. 

 

 

____________

 

 

Numele meu este Diana Ratiu, sunt mama unei fetite adorabile de 2 ani si 5 luni, iar in aceasta calatorie parentala sunt alaturi de sotul meu, cu care impart si bune si rele si somn si nesomn, dar mai mult somn.

 

Cariera mea este in domeniul publicitatii, am studiat jurnalismul, am lucrat in presa scrisa aproape 10 ani, ulterior in industria jocurilor pe mobil, si in paralel, sunt consultant in somnul copiilor 0-6 ani. 

 

Sunt inca cu coatele pe birou, studiez si ma perfectionez la Family Sleep Institute din Statele Unite, unde am avut privilegiul sa invat de la profesionisti, sa cunosc consultanti din toata lumea si sa ma bucur de una dintre cele mai frumoase experiente din viata mea.

 

Preocuparea pentru acest domeniu a venit odata cu fetita mea, cand, cea mai mare provocare a devenit somnul si acest lucru a apasat niste butoane rosii la momentul respectiv. Era greu, frustrant, obositor, un dezechilibru total intre ce imi doream sa ofer si ce reuseam sa ofer de fapt, iar lupta de a fi o mama obosita și de a încerca in mod constant sa ghicesc ce are nevoie sau ce isi doreste copilul meu, mi-a ridicat multe semne de intrebare. 

 

Stiam ca trebuie sa existe o solutie, simteam ca nu asta este normalitatea si am ales sa ma informez, sa actionez.

 

Cel mai mare obiectiv al meu este sa cresc un copil echilibrat, motivat, capabil sa munceasca, sa ajute si sa iubeasca frumos. Acesta este un motiv important pentru care prioritez somnul in casa noastra. Cine are energia de a munci si rabdarea de a fi amabil atunci cand este lipsit de somn? 

 

A deveni consultant de somn a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat. Imi place sa ajut parintii si copiii sa isi creeze obiceiuri de somn sanatoase, astfel incat toata lumea sa poata fi fericita, sanatoasa si bine odihnita. 

 

Dorinta mea este sa informez si sa sprijin parintii cu toate cunostintele pe care le-am dobandit ca si specialist in somn, si sa imi pastrez entuziasmul de a pune umarul la cladirea unei fundatii bune de somn in fiecare familie. 

 

Pentru ca, pana la urma, bebelusii si parintii bine odihniti fac totul mai bine!

 

 

O gasestii pe Diana pe site: Zen Baby Sleep

 

Instagram la @zenbabysleep!

 

 

Iar daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter ca sa fii prima care primeste urmatorul articol, despre somnul toddlerului si cum sa gestionezi cu succes "luptele" inainte de culcare. 

 

 

Ne gasesti si pe social media:

 

 

Facebook: KidsDecor

Instagram: KidsDecor

 

 

 

 

Lasati un comentariu

Fii primul care află noutățile!

Abonează-te la newsletter și vei primi informații exclusive, oferte speciale și multe altele direct în inbox-ul tau.

Close