Afla cum sa-ti ajuti copilul sa doarma din nou bine, atunci cand trece prin regresia somnului. E simplu atunci cand intelegi cum functioneaza. Și nu, nu ai nevoie de tabele si rutine complicate!
Am invitat-o pe Diana Ratiu, consultant în somnul copiilor intre 0-6 ani, sa ne raspunda la intrebarile primite de la mame, legate de regresia de somn a bebelusilor.
1. Ce e renumita "regresie a somnului" care sperie mamele de pretutindeni?
Regresia somnului este o perioada de timp in care copilul, care avea un somn bun si linistit, incepe sa se trezeasca noaptea mai des, sa isi scurteze somnurile de peste zi sau chiar sa sara cu totul somnul de zi. De obicei este o modificare brusca si poate sa dureze intre 2 si 4 saptamani, depinde de fiecare copil.
Mie imi place sa spun ca regresia este de fapt o “progresie” si asta pentru ca, regresia somnului se suprapune cu perioada in care copilul trece printr-o noua etapa de dezvoltare, dobandeste achizitii importante, atat fizice cat si cognitive sau poate fi o consecinta a acestora.
Faptul ca invata multe lucruri noi intr-o perioada scurta de timp, le poate afecta somnul. Creierul lor este atat de ocupat cu asta, incat somnul nu este o prioritate pentru ei.
Cele mai cunoscute regresii de somn sunt cele de la 4, 8 si 12 luni, acestea reprezentand niste momente cheie in dezvoltarea copilului, cum ar fi: dezvoltarea sistemului nervos, alimentatia, motricitatea, anxietatea de separare.
2. Chiar trebuie sa treaca fiecare copil prin regresia somnului inainte de orice achizitie mentala majora?
Fiecare copil este unic, astfel ca si fiecare experienta este diferita. Nu toti copiii au acelasi ritm in dezvoltare, nu toti trec prin regresii in acelasi timp. Ba mai mult, la unii copii aceasta regresie se simte mai mult, la altii mai putin sau de ce nu, deloc. In general, copiii care au deja o fundatie buna de somn, obiceiuri sanatoase si au parte de un somn odihnitor si mai putin fragmentat, trec mai usor peste aceste perioade.
Regresiile de somn nu afecteaza pe toti copiii la fel, ci in functie de temperamentul copilului, de controlul intern pe care il are si de asocierile de somn insusite. In plus, sunt mamici care mentioneaza aceasta regresie mult timp, pare ca nu mai trece si atunci ne intrebam ce se intampla de fapt?
Schimbarile care apar in timpul regresiei pot deveni un obicei, se pot crea asocieri noi de somn si asta il poate face pe copil si mai obosit, intrand chiar intr-un cerc vicios de oboseala in care pare ca nimic nu mai functioneaza pentru el.
3. Pot sa fac ceva sa evit regresia somnului pentru bebelusul meu?
Daca ne gandim ca regresia somnului se suprapune cu etapele dezvoltarii copilului sau poate aparea ulterior aparitiei unor achizitii noi, asta s-ar traduce prin faptul ca nu putem evita aceasta perioada, intrucat este un process natural, normal, este chiar un motiv de bucurie sa vedem cum copilul creste si se dezvolta armonios.
Putem insa diminua aceste “efecte” evitand supra-oboseala. In general, oboseala este inamicul numarul 1 al somnului, caci scade toleranta bebelusului la schimbare si nu mai poate fi la fel de receptiv cum ar trebui.
Cand este obosit, are nevoie si de mai multe “ajutoare” din partea parintilor sa adoarma. Daca, pana atunci, adormea relativ singurel, in conditii de oboseala nu mai face acest lucru si trebuie ajutat.
Cu cat este ajutat mai mult, cu atat incepe sa se formeze o asociere, un nou obicei. Deci, ne intoarcem la asocierile de somn, pare ca ele ar fi cauza multor “probleme”.
4. Trece regresia de la sine sau pot sa fac ceva special ca sa o scurtez? Cum sa ajut copilul sa doarma din nou bine, fara chin si lacrimi?
In perioada schimbarilor este important sa pastram rutina si programul si sa nu ne abatem prea mult de la obiceiurile (bune) deja create. Cu siguranta asta il ajuta pe copil: sa-i transmitem acelasi mesaj cu ajutorul caruia el intelege din ce in ce mai bine rutina si asta ii ofera siguranta si familiaritate.
Daca pentru el somnul nu este o prioritate, pentru parinti trebuie sa fie, somnul nu este si nu va fi niciodata optional.
As vrea sa fac referire putin la regresia somnului de la 4 luni, intrucat este una dintre cele mai “grele” si as vrea sa explic si de ce: aceasta varsta a bebelusului vine cu schimbari importante, creierul bebelusului se dezvolta foarte repede.
Una dintre cele mai importante schimbari este maturizarea ritmului circadian, asta insemnand ca ciclurile de somn ale bebelusului incep sa semene tot mai mult cu cele ale adultilor. Modificarea somnului la patru luni este permanenta.
Etapa „doarme ca un bebelus” se incheie si nu mai revine.
Mai mult, de la patru luni, bebelusul nu va mai dormi la fel de mult ca inainte și nu va adormi oriunde și oricand, cum o facea pana acum.
Aceasta schimbare indica o dezvoltare a creierului bebelusului tau și se manifesta prin faptul ca va alterna mai des somnul profund cu cel superficial, exact cum fac adultii.
5. Cum ajutam concret bebelusul in aceasta “regresie”?
Este important sa punem copilul la somn la ora potrivita, sa intocmim un program si o rutina a somnului de la care sa nu ne abatem, sa acordam o atentie sporita semnalelor de somn si nu in ultimul rand a mediului de somn. De evitat sa creati asocieri noi de somn, oferiti confort dupa cum este necesar, dar fara sa incepeti sa restabiliti vechi obiceiuri nesanatoase de somn. Evitati sa il leganati sau sa il alaptati pana adoarme. De asemenea, daca renuntase la suzeta, ar fi indicat sa nu introduceti iar suzeta in timpul unei regresii de somn.
6. Mai apar regresii dupa 2 ani?
Studiile spun ca regresiile de somn sunt pana in 2 ani cand copilul deja a parcurs niste etape cheie in dezvoltarea sa, etape care au adus cu ele multe schimbari si care nu s-ar fi putut produce fara un aport constant din partea parintilor.
Copii sunt diferiti, nu au același temperament și nici o dezvoltare liniara: unii isi dezvolta mai repede capacitatile fizice, altii limbajul, altii abilitatile manuale. Cu alte cuvinte, nu putem spune ca exista un calendar cu toate salturile si puseele si regresiile, trebuie sa fim deschisi si informati ca sa ii putem ajuta cum stim noi mai bine.
7. E grea regresia pentru copii dar e la fel de groaznica pentru parinti.
Ce pot sa fac eu ca mama pentru mine, ca sa trec si eu cu bine prin aceste perioade?
Imi poti da niste sfaturi?
Mama nu ar trebui sa renunte nicio clipa sa se gandeasca la ea, pentru ca daca mama nu e bine, nici copilul nu e bine. Recomand sa mentinem un echilibru intre cat si cum ajutam copilul si sa acordam o atentie sporita obiceiurilor sanatoase de somn inca dupa nastere.
Regresia nu este un moment de care sa ne fie frica sau din cauza careia trebuie sa stam pe ace. Nu o punem in calendar, nu o asteptam, nu vine azi si trece maine. Fiecare mama si fiecare copil resimte altfel fiecare schimbare, important este sa ne relaxam si sa avem incredere in noi si in copilul nostru ca va trece cu usurinta peste toate aceste mici hopuri.
Fiecare bebelus are un ritm natural individual, existand oricand posibilitatea ca atitudinea si comportamentele sa se schimbe odata cu dezvoltarea lui. De aceea, este foarte important sa fim atenti la toate momentele din viata celui mic in care pot interveni modificari in rutina de odihna.
Tu, mamico, profita de orice gura de aer si simte-te bine: bea o cafea, uite-te la serialul preferat cand prinzi putin timp liber, dormi cand doarme bebelusul, bucura-te de lucrurile mici, da-te cu ruj daca asta te ajuta sa te simti bine, poarta sandalele preferate si sigur asta te va ajuta sa fii mai fericita si implinita.
Diana Ratiu – Consultant in somnul copiilor 0-6 ani
O gasesti pe Diana pe Site: Zen Baby Sleep
Si pe Instagram la @zenbabysleep!
Iar daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter ca sa afli si mai multe informatii despre somnul copiilor!
Ne gasesti de asemenea si pe Social Media:
Facebook: KidsDecor
Instagram: KidsDecor