Nu te-ai schimbat dar nici nu mai esti femeia care erai inainte de a deveni mama.
Ne transformam, ne pierdem sau ne regasim mai puternice?
Corina David, psiholog clinician, psihoterapeut in formare si consilier in alaptare ne-a raspuns la intrebari:
1. Ce inseamna, emotional vorbind, sa devii mama?
"Viata emotionala a unei femei care tocmai a devenit mama se transforma rapid, pe parcursul a catorva zile, uneori chiar ore. Emotiile pe care le simte o proaspata mama nu sunt diferite de ce a mai simtit pana atunci, insa intensitatea lor poate fi foarte mare uneori si depinde mult de modalitatea in care tanara mama le poate gestiona. In acest caz, intervin mai multi factori: personalitatea ei, experientele de viata anterioare, suportul social (partener, familie, prieteni), starea de sanatate si desigur, experienta nasterii si a alaptarii. Aceste variabile intervin in mod diferit in viata fiecarei mame si depind inclusiv de asteptarile pe care viitoarea mama si le seteaza cu privire la ce va urma.
Daca ar fi sa dau o definitie a mamei din punct de vedere emotional, as spune ca e un carusel, o sintagma nu foarte originala dar adevarata, in care se invart pe rand, sau chiar in acelasi timp, emotii dintre cele mai puternice, cum ar fi furia, frica, disperarea, recunostinta si, bineinteles, iubirea."
2. Care sunt provocarile emotionale de care se lovesc femeile atunci cand devin mame?
"Cea mai importanta provocare a unei proaspete mame este aceea de a face fata multitudinii de emotii care vin peste ea dintr-o data, de a contine toate aceste emotii si de a le procesa intr-un mod care sa ii permita sa fie functionala in celelalte dimensiuni ale vietii sale. Uneori, gestionarea deficitara in special a emotiilor negative impiedica mama sa relationeze eficient cu cei din jur, sa aiba grija de sine sau chiar sa ia decizii in ceea ce-l priveste pe noul membru al familiei.
In practica mea, am observat nevoia acută de consiliere psihologica a mamelor aflate in perioada post-partum si pot spune ca o diminuare a acestei nevoi ar putea fi posibila printr-o buna educatie emotionala inca din perioada sarcinii sau, indraznesc sa spun, chiar din momentul planificarii unui copil."
3. Cât de important este suportul din partea mamelor apropiate, pentru noua mama?
"Deseori, o mama se simte pierduta in marea de informatii care exista in acest moment in mediul online sau in cartile care trateaza acest subiect. Chiar si informatiile venite de la specialisti (medici, asistente) sunt deseori multe si contradictorii.
Astfel, mama cauta sa regleze acest flux informational si sa gaseasca un reper de care sa se agate si care sa se potriveasca cel mai bine cu valorile sale. Grupul de mame prietene reprezinta de cele mai multe ori acest reper. Proaspata mama se poate intoarce spre acest grup atunci cand are o întrebare, o nelamurire sau o nevoie anume.
Pentru o mama noua, faptul ca are in jurul ei un astfel de grup de alte mame poate sa faca o diferenta foarte mare, pentru ca deseori realitatea difera mult de ceea ce vedem, auzim sau citim in filme sau carti. Prin intermediul grupului de mame, ea va avea acces la diferite posibile solutii la probleme reale cu care se confrunta, va simti ca nu e singura care isi pune anumite intrebari, va avea posibilitatea sa dezbata idei si sa asculte argumente diverse, va putea sa intre in contact cu perspective diferite asupra cresterii copilului."
4. De ce se schimba dinamica dintre noua mama si prietenele care nu au momentan copii?
"Intr-un grup, prietenele impartasesc interese, valori, idei comune, au aproximativ aceleasi modalitati de relaxare sau de petrecere a timpului liber iar temele de discutie sunt relativ la fel de importante pentru toate membrele grupului.
Atunci cand doar una dintre ele devine mama, aceasta se confrunta cu o reasezare a nevoilor, intereselor si chiar a sistemului de valori, ceea ce duce la aparitia unor diferente considerabile in aceste zone intre noua mama si prietenele fara copii.
Proaspata mama are nevoie de timp pentru a invata cum sa gestioneze noutatea din viata ei, pana cand va dezvolta noi modalitati de adaptare, ceea ce o va face indisponibila, poate, pentru vechiul grup de prietene un timp mai scurt sau mai lung, in functie de o serie de variabile strict personale.
Asadar, dinamica de relationare a grupului se modifica pentru ca, pe de o parte, interesele sau ideile nu mai sunt comune iar pe de alta parte, noua mama nu mai are la dispozitie timpul necesar pentru a-l investi in pastrarea relatiei cu grupul la nivelul anterior aparitiei copilului."
5. Cum arata din punct de vedere emotional perioada de adaptare la noua identitate de femeie si mama?
"Devenirea unei mame incepe cu procesul nasterii.
Pentru unele femei, nasterea in sine nu este de ajuns pentru a se simți mame si raman intr-o perioada de asteptare a declansarii acelui sentiment matern. Insa, de cele mai multe ori, intrarea in rolul de mama se face treptat, pe masura ce aceasta incepe sa isi ingrijeasca bebelusul, sa-l hraneasca, sa isi dedice timpul lui.
In aceasta perioada predomina o larga paleta de emotii, de care proaspata mama se simte, de cele mai multe ori, coplesita. Acest lucru se petrece in special pentru ca rapiditatea cu care se succed evenimentele in primele zile dupa nastere le face greu de procesat si de integrat. De aceea, multe mame trec foarte usor, spre exemplu, de la bucurie la tristete, de la furie la vinovatie, de la neputinta si frustrare, la recunostinta.
Fiecare etapa de dupa nastere aduce cu sine provocari si starneste in mame emotiile cele mai ascunse. Toate acestea sunt normale.
Cel mai important lucru pe care mama il poate face este sa recunoasca emotia, sa o accepte si apoi sa o lase sa se manifeste intr-un mod cat mai sanatos."
6. Ce poate face ea ca sa nu se piarda pe sine in rolul de mama si sa aiba grija de ea ca femeie?
"Pentru a nu se „pierde” in rolul de mama sau pentru a nu-si investi toata energia ei in acest rol, o femeie ar trebui, in primul rand, sa fie constienta de faptul ca ea nu este doar mama.
Pasul doi ar fi sa-si propuna efectiv sa faca si alte lucruri care ii aduc implinire sau de care are nevoie.
De aici, tine de fiecare femeie in parte, pentru ca atunci cand ajungem sa constientizam ca rolul de mama este doar unul din multitudinea de roluri pe care o femeie le are in viata de zi cu zi, intreaga noastra strategie sau planificare a vieții se modifica.
Atunci cand in viata femeii apare copilul, zilele se pot transforma usor in rutina, nu difera mult intre ele si timpul pare sa se comprime.
Grija de sine poate lua si forma unei cafele cu o prietena, a unei conversatii telefonice, a catorva pagini citite dintr-o carte, a unui episod dintr-un serial preferat sau poate chiar a unei plimbari de 10 minute.
Sunt mici activitati pe care mama le poate folosi pentru a se conecta la nevoile ei, poate sa se descarce emotional si sa gaseasca metode de a se reechilibra.
Poate va fi nevoie pentru inceput de o motivatie mai puternica pentru a se desprinde de copil, dar odata intrate in rutina zilnica, aceste mici obiceiuri de auto-ingrijire isi vor face efectul dorit. "
7. Cum o pot ajuta familia si prietenii apropiati sa o sustina sa-si gaseasca echilibrul de femeie-mama?
"Familia sau grupul de prieteni poate juca un rol important in spargerea rutinei de care vorbeam mai sus.
Desi gasirea echilibrului este mai degraba o actiune solitara, familia sau prietenii pot ajuta cu indeplinirea sarcinilor zilnice, atat cele ce țin de copil cat si cele legate de casa.
Se pot propune activitati relaxante sau menite sa devieze mama sau cuplul de la activitatile zilnice, cu scurte vizite in care e recomandat ca discutiile sa aiba la baza empatia si ascultarea activa si evitarea sfaturilor nesolicitate.
Nevoile fiecarei mame sunt diferite si atunci simpla intrebare „Cu ce pot sa ajut?” o pot directiona inspre constientizarea starii in care se afla si o pot face sa-si stabileasca niste obiective pentru gasirea echilibrului interior."
Trimite acest articol unei mame sau viitoare mame care are nevoie de suținere!
Te îmbrățișăm!
Cu drag,
Mamele de la Kids Decor