Somnul este foarte important atat pentru cei mici cat si pentru noi, parintii. Sacii de dormit pentru copii au revolutionat in ultimul deceniu modul in care parintii ii pun pe cei mici la culcare. Ceea ce i-a ajutat si pe parinti sa se odihneasca mult mai bine. Daca nu ai mai vazut saci de dormit pentru copii, acestia sunt usor diferiti fata de versiunile pentru adulti utilizati pentru camping si excursii.
Copilul poarta sacul ca o haina, cu un fermoar cu deschidere in jos in partea din fata sau cu fermoar lateral cu deschiderea tot de sus in jos. Spre deosebire de o haina, in partea de jos sacul este inchis si ar trebui sa fie fara maneci pentru evitarea supraincalzirii copilului.
Sacul de dormit inlocuieste pilota sau patura cu care se acopera cel mic, astfel incat ce ar mai trebui sa ai, este un cearceaf peste salteaua patutului. Sub sac ii dai celui mic doar pijamaua normala, cu unele ajustari in functie de temperatura camerei: poate doar un body intr-o noapte fierbinte, sau o pijama groasa intr-o noapte mai rece.
Desi pot exista multe inventii noi pentru copii, credem ca sacii de dormit intr-adevar fac viata mai usoara pentru o multime de motive:
1. Nu e nevoie sa jonglati cu pilota sau paturica atunci cand puneti la culcare bebelusul. Pana la urma tot ajung sa fie date noaptea la o parte, lasand bratele si picioarele reci. Sau mai rau, patura sa ajunga sa acopere capul bebelusului ducand la alte probleme.
2. Sacul de dormit este usor de impachetat si poti sa-l iei cu tine cand calatoresti sau vizitezi prietenii sau rudele. Unii copii gasesc confort in familiaritatea sacului de dormit, chiar daca patul si camera ii sunt necunoscute.
3. Pentru ca este inchis in partea de jos, sacul de dormit poate impiedica eforturile sugarilor si copiilor mici sa escaladeze patutul. De asemenea ii protejeaza sa nu-si bage piciorușele printre gratiile patutului.
4. Copilul tau sta frumos si confortabil cand il hranesti pe timpul noptii deoarece el poate ramane in sac si nu se va trezi cand il asezi inapoi in patutul lui.
Ce e important de tinut cont atunci cand cumperi un sac de dormit:
Grosimea
Cei mai multi saci de dormit vin cu un rating de tog, care este o masura a capacitatii lor de a mentine caldura. Sacul este considerabil mai subtire decat plapuma sau pilota pentru adulti dar tine mai cald.
Ca un ghid de baza:
- de la 1 la 2.5 tog - este potrivit pentru orice utilizare din timpul anului, in afara de vara. Sacii de dormit Kids Decor care se potrivesc pentru aceste grosimi sunt cele de toamna – iarna.
- de la 0.5 la 1 tog - sacul este mai subtire si e conceput pentru noptile de vara si un pui de somn pe timp de zi. Sacii de dormit Kids Decor care se potrivesc pentru aceste grosimi sunt cei de primavara – vara.
Dimensiunile
Este esential ca sacul de dormit sa aiba marimea potrivita pentru copilul tau - in cazul in care gaura gatului este prea mare, capul lui ar putea aluneca in jos in interiorul sacului, lucru care ar putea fi periculos.
Unii saci pot fi folositi numai atunci cand copilul ajunge la 3 sau 4 luni - daca aveti un nou-nascut mai mic, veti avea nevoie de o solutie alternativa (ca infasatul) sau un sac de dormit pentru nou-nascut.
O modalitate de a gestiona acest lucru este de a infasa bebelusul în primele luni de viata. Apoi trecerea la saci de dormit mai tarziu se va face mult mai usor, pe cand mutati copilul intr-un un pat adecvat.
Odata ce copiii se obisnuiesc cu sacii de dormit, ei pot dormi mult mai bine in ei pana la o varsta mai mare: 5-6 chiar 8 ani. Astfel nu se mai dezvelesc in toiul noptii si dorm mai linistiti.
Citește ASTA înainte să cumperi primul sac de dormit!
Tesaturi si umpluturi
Straturile exterioare ale sacului trebuie sa fie moi pentru pielea delicata a copilului tau. Materialele folosite in general sa fie naturale, cum ar fi bumbacul care permite corpului sa respire. Va recomandam sa evitati materialele sintetice.
Sacii de dormit grosi au o umplutura din poliester, dar au partea exterioara 100% din bumbac.
Detalii importante:
1. Indiferent ca achizitionati un sac de dormit de vara sau de iarna, verificati ca acesta sa fie cusut bine, sa nu aiba accesorii pe care cel mic le-ar putea descoperi si cu care s-ar putea rani (care ar fi un pericol pentru ei).
2. Sa aiba protectia din material la capatul superior al fermoarului pentru a impiedica deschiderea accidentala a sacului dar si ranirea bebelusului cu cheita fermoarului.
3. Forma sacului in partea de jos sa fie mai rotunjita si mai mare decat partea superioara pentru a permite bebelusului sa poata da din picioruse fara sa se simta “incatusat”.
Toti sacii de dormit pe care ii gasesti aici pe site, sunt confectionati de noi, in atelierul nostru din Cluj.
Care va fi primul sac de dormit al copilului tau?
Intra AICI ca sa vezi toate modelele disponibile.