5 lucruri dovedite stiintific despre co-sleeping

Din ce in ce mai multe familii dorm impreuna. Fie ca este vorba despre a imparti un pat mare sau despre a alatura patutul copilului langa cel al parintilor.

Viziunile asupra acestui lucru sunt impartite - unii parinti adopta acest tip de dormit din prima zi, iar altii sub nici o forma, dorind sa doarma separat de copil inca de la inceput.

Unii parinti sunt de parere ca dormitul cu un bebelus invadeaza viata intima de cuplu. Altii sunt ingrijorati ca bebelusul nu este in siguranta langa adulti, care in somn profund s-ar putea rostogoli peste el. Acest gand este cu siguranta infricosator. 

Asadar, cum faci o alegere? Ar trebui bebe sa vina cu voi in pat sau ar trebui sa aiba spatiul propriu pentru somn?

Ne-am gandit ca fiecare parinte poate trage o concluzie despre acest lucru dupa ce se informeaza si analizeaza stiinta din spatele acestui stil de viata. 

Hai sa ne uitam impreuna la ce ne spun studiile:

Bebelusul care doarme cu mama in pat este alaptat mai mult – stii deja ca alaptarea este esentiala pentru sanatatea si imunitatea bebelusului, dar stiai ca co-sleepingul te incurajeaza sa faci asta? 

Cercetatori de la Universitatea din Durham, SUA, au intervievat peste 250 familii cu bebelus si au descoperit ca mamicile care alaptau in prima luna si dormeau cu bebe in pat au de 2 ori mai multe sanse sa alapteze si peste 3 luni.(1)

Mamicile care fac co-sleeping dorm mai bine. S-ar putea ca acest motiv sa fie unicul de care ai nevoie pentru a incerca dormitul impreuna! 

Un studiu realizat la East Tennessee State University din SUA a descoperit ca mamele care alapteaza si fac co-sleeping au parte de mai multe ore de somn intr-un interval de 24 de ore decat mamele care hranesc bebelusii cu lapte praf. (2)

Uneori, copiii care fac co-sleeping dorm mai agitat uneori – asa ca mamici ce puneti copiii la somn separat, va rugam sa nu va ingrijorati.

Conform unui studiu publicat in revista Pediatrics din SUA, copiii care dorm cu parintii in pat intampina deseori probleme la adormire sau se trezesc de mai multe ori noaptea. 

Cercetatorii au intervievat peste 300 parinti cu copii de la 2 la 3 ani si jumatate din ei au spus ca copiii dorm alaturi de parinti in pat macar ocazional, daca nu toata noaptea. 

Dupa un an in care studiul s-a terminat, copiii care încă dormeau cu parintii aveau mai multe tulburari de somn decat cei care au inceput sa doarma in propriul patut.

E de menționat că e normal la vârsta asta pentru cei mici să doarmă frecvent sau ocazional cu parintii. Iar asta nu reprezinta o lipsa de adaptarea comportamentala a copiilor.(3)

Desi vedem ca adormitul si trezirile noaptea pot fi provocari pentru parinti, ele dispar pe masura ce copilul creste. Iar un alt studiu ne arata ce se intampla cu acesti copii cand se fac mari:

Copiii care dorm cu parintii sunt mai independenti atunci cand cresc – psihologii de la Universitatea din California, Irvine, SUA, au descoperit ca copiii peste 1 an care au dormit cu parintii de la nastere erau mai independenti si mai capabili sa se descurce in situatiile sociale, fata de cei care au dormit singuri.(4)

Tatii au un rol important in dezvoltarea armonioasa a copiilor lor iar studiile ne arata ca implicarea lor in rutina de somn ii ajuta si pe ei sa fie mai echilibrati:

Impartitul patului face taticii mai buni...la a fi tatici! Universitatea Northwestern din SUA a intervievat peste 400 tatici tineri din Filipine si au descoperit ca tatii care fac co-sleeping cu copiii aveau nivelul de testosteron mai scazut seara. 

De asemenea, tatii cu testosteron mai scazut sunt mai implicati in cresterea copilului. Avand in vedere ca nivelul prea inalt de testosteron a fost dovedit ca poate duce la agresiune si situatii riscante, cercetatorii vad in rezultatele studiului un lucru grozav pentru bebelus si intreaga familie. (5)

In plus, a imparti patul cu mami si tati inseamna un bebelus mai putin stresat si un cuib mai caldut in care bebe se poate odihni mai bine. 

Ramane totusi la latitudinea parintilor sa ia o hotarare pe care apoi sa si-o asume complet, pentru a crea armonie si bucurie intre toti membrii familiei.

Co-sleepingul dureaza atata timp cat aduce beneficii tuturor membrilor familiei. Iar pe masura ce copilul creste, rutina de somn se poate schimba o data cu nevoile familiei. 

Daca totusi va hotarati la co-sleeping acum, noi coasem cu drag aparatori pentru patut speciale de co-sleeping,lenjerie pentru patut si lenjerii cu dimensiuni atipice personalizate la comanda, pentru cei care au nevoie pentru patul mare in care doarme si puiul vostru drag. 

Studii citate: 

  1. Ball, H. L. (2003) 'Breastfeeding, bed-sharing and infant sleep.', Birth: issues in perinatal care., 30 (3). pp. 181-188.

https://dro.dur.ac.uk/5103/ 

  1. Interaction Between Feeding Method and Co-Sleeping on Maternal-Newborn Sleep (Stephanie I. M. Quillin PhD, RN, L. Lee Glenn PhD, 09 March 2006)

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1177/0884217504269013 

  1. Cosleeping in a community sample of 2- and 3-year-old children (D Madansky et al. Pediatrics. August 1990) 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2371094/

  1. Co-sleeping: Help or hindrance for young children's independence? (Meret A. Keller, Wendy A. Goldberg, December 2004)

https://www.researchgate.net/publication/229479407_Co-sleeping_Help_or_hindrance_for_young_children's_independence 

  1. Does Cosleeping Contribute to Lower Testosterone Levels in Fathers? Evidence from the Philippines (Lee T. Gettler, James J. McKenna, Thomas W. McDade, Sonny S. Agustin, Christopher W. Kuzawa, September 2012).

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0041559 

Fii primul care află noutățile!

Abonează-te la newsletter și vei primi informații exclusive, oferte speciale și multe altele direct în inbox-ul tau.

Close