Cum pot culorile din dormitorul lui bebe să îi influențeze starea și evoluția armonioasă

Atunci când m-am gândit pentru prima dată la abordarea acestui subiect, mi-a venit să râd. Oare părinții noștri știau că anumite culori au o aparte influență asupra evoluției și stării copiilor lor? Că lenjeria de pat roz ne transmite ceva, cea cu flori altceva, cea verde-pădure altceva… S-au gândit oare că ne pot ajuta să ne liniștim cu ajutorul lor, să ne distragă sau să ne ajute să dormim mai profund?

Suntem generația celor care au fost norocoși să aibă camera lor în adolescență, căci în copilărie am împărțit totul cu frații și poate că și aceeași pătură, aceleași haine sau – cei singuri la părinți – au avut o singură jucărie ani buni de zile.

Dar azi lucrurile stau altfel și ce bine e că este așa! Cercetările au evoluat mult, psihologii și pediatrii au alt cuvânt de spus și copiii noștri se pot dezvolta în alte moduri – mai profunde, mai detaliate, mai subtile. Totuși, să fie știință sau doar un răsfăț faptul că anumite culori pot influența un copil?

De fapt, chiar ține de știință. Întreabă armata de marketeri care au aruncat cu milioane de dolari în studiile care să dovedească chiar asta! Nu-i o glumă.

Studii psihologice, gestionate în primă fază chiar de către firmele de publicitate, sugerează că anumite culori pot influența starea și comportamentul, pot stimula creierul și corpul, ba chiar pot influența starea de sănătate a celui mic. Rezultatele studiilor au fost folosite în avantajul experților în marketing de zeci de ani. Gândește-te pentru o clipă la decorul de la sala de sport, salonul unde mergi lunar sau chiar și restaurantul tău preferat – toate au fost decorate și aranjate să stimuleze atitudinea și apetitul tău. Sau poate apetitul tău către o atitudine anume…

Însă psihologia culorilor poate fi folosită pentru a avea influență asupra mai multor lucruri, nu numai a portofelului cumpărătorilor. Cercetătorii afirmă că expunerea la anumite culori poate schimba tiparele de somn, poate crește puterea de memorare și chiar poate crește performanțele academice – lucruri extrem de importante pentru mințile și trupurile în creștere.

În general, culorile calde inspiră fericire și confort, creând intimitate prin modalitatea lor de a face ca spațiile mari să se simtă mai calde, mai confortabile. Culorile îndrăznețe de roșu, oranj și galben stimulează mintea și au un efect energizant asupra corpului. Albul este benefic pentru creștere și dezvoltare, fiind o idee nu foarte bună pentru ora de somn, mai ales dacă ai un bebeluș energic ș i activ. De aceea, este bine ca aceste culori calde să fie folosite cu moderație.

O idee bună ar fi îmbinarea culorilor calde cu nuanțele mai reci pentru a avea un fel de echilibru și pentru a tempera orice posibile efecte negative.

Roșu – animă și energizează corpul, crește bătăile inimii, presiunea sângelui și respirația

Roz – evocă empatie și feminitate, creând o atmosferă caldă – folosit prea des, poate deveni o culoare iritantă în timp, ducând la agitație și anxietate

Oranj – prietenos și primitor, este de natură socială și inspiră la comunicarea interpersonală și la a face pace între oameni – prea mult oranj poate supra-stimlua, așadar este bine să îl folosim cu moderație când e vorba de nuanțe puternice

Galben – strălucitor și vesel, galbenul este asociat cu fericirea și motivația – nuanțele de galben gingașe, subtile promovează concentrarea, iar cele mai aprinse stimulează memoria și cresc rata metabolică. Prea mult galben poate evoca sentimente de furie și frustrare, ducând la bebeluși agitați, supra-stimulați.

Culorile reci au un efect calmant asupra corpului și pot face ca locul de joacă și de somn a puiului tău să fie spațios și relaxant – gândește-te cum se simte să stai sub cerul liber sau în preajma valurilor mării! Totuși, culorile închise, reci pot evoca stări negative, de plictiseală, lipsa de chef pentru joacă și trebuie folosite și ele cu moderație.

Pentru a îmblânzi efectul culorilor reci, se pot folosi alăturări de culori cremoase neutre, alături de materiale moi și accesorii confortabile care dau impresia de cald și de primitor.

Albastru – aflat pe partea opusă lui roșu pe roata culorilor, albastrul calmează mintea și corpul, scade presiunea sângelui și respirația, scăzând sentimentul de anxietate și agresivitate. Copiii care au probleme cu somnul sau au tantrumuri ori alte probleme de comportament pot avea beneficii dacă petrec timpul într-un spațiu ce conține culoarea albastru. Efectele fizice ale lui albastru răcoresc corpul, creând o oază proaspătă în mediile umede și călduroase.

Violet – asociat cu înțelepciunea și spiritualitatea, violetul combină stabilitatea lui albastru cu energia lui roșu, luând cu sine caracteristicile acestora, în funcție de nuanță. Violetul poate să dea și o stare luxoasă, fiind asociat cu bogăția și statutul regal.

Verde – simbolizează natura și promovează un mediu liniștit și calm. Asociat cu starea de sănătate bună, cu vindecarea, cu starea de bine, verdele are un efect vindecător asupra corpului și minții, reducând anxietatea și promovând concentrarea. Expunerea la culoarea verde poate crește abilitatea de a citi. Un studiu a descoperit că dacă pui o hârtie verde peste un text scris cu negru, elevii își pot îmbunătăți viteza de citire și profunzimea cu care înțeleg textul citit.

În concluzie, cel mai bine este să ne urmăm intuiția. Fie că este vorba despre lenjeria de pat pentru camera bebelușului, săculețul de dormit, culoarea pereților, nuanțele hainelor pentru copii – culorile trebuie să fie alese în tandem cu personalitatea lor și cu scopul de a-i bucura de fiecare data când le folosesc, le îmbracă sau pășesc în interiorul lor.

Tu ce ai schimba acum la dormitorul bebelușului tău, la hăinuțe sau la lenjerie, știind aceste lucruri despre culori?

0