Cum sa-ti ajuti copilul cand este prea agitat la ora de culcare - imblanzirea Emotiilor Mari
Spalatul, imbracatul in pijamale, cititul, cantatul, uneori si leganatul, toate sunt un lung si bland preludiu pentru momentul cand puiul tau va adormi linistit. Dar nu se intampla tot timpul asa, nu?
In anumite seri, in loc ca acest ritm sa functioneze, parca esueaza lamentabil si ca un spectacol de opera, isi atinge apogeul cu tobe si sunete ascutite sau grave...grave de tot.
Cel mic explodeaza intr-o supernova de nervi si agitatie imposibil de controlat.
In loc sa motaie spre lumea viselor, copilul tau a luat in brate Emotia cu E mare si atarna de ea ca o maimutica de lianele din jungla, cand mama-maimutica ii zice ca e ora de culcare. Empatizam cu ea. Si cu tine. E greu...
Somnul este acel moment din ziua copiilor cand in sfarsit au intreaga atentie a parintilor doar pentru ei. Acest lucru este o binecuvantare, dar intr-unele seri chiar nu pare asa.
Cine e mai obosit?
Imagineaza-ti: puiul tau a avut o zi plina de jocuri, lucruri si activitati noi, ati facut lucruri impreuna, gradinita, acasa, desene, poate alte ecrane, bunici, copii in curte...multa interactiune. Ar "trebui" sa fie obosit. Tu sigur esti.
Oh si este si el obosit...doar ca inca invata cum sa-si gestioneze emotiile, iar azi s-a intamplat ceva.
In mijlocul tuturor acelor activitati, nu a reusit sa-si exprime toate emotiile in mod armonios. S-a abtinut. A tinut in el nemultumire, frustrare, suparare, tristete. Si a reusit, chiar a fost cuminte.
Dar acum seara, dupa rutina inainte de nani, micutul tau, fara sa-si dea seama, s-a relaxat. S-a spart barajul. Si toate emotiile pe care le-a tinut in el de-a lungul zilei atat de bine, vin gramada peste el, peste tine si peste tot planul de a incheia seara linistiti.
Cand se elibereaza - Secretul Emotiilor Mari
Centrul emotional al creierului (sistemul limbic) este baza prin care copilul tau poate sa se exprime. Partea rationala (cortexul) dureaza mai mult pana se dezvolta.
De aceea, e perfect normal ca Emotiile Mari sa fie pentru perioada copilariei, singura forma prin care cel mic iti poate arata ce il deranjeaza.
Conexiunea copil-parinte este baza relatiei pozitive prin care copilul tau invata sa-si dezvolte capacitatea de a-si controla emotiile. Asta ii influenteaza procesele de invatare si comportamentul pentru intreaga viata.
Cum imblanzim Emotiile Mari
Copiii nu isi pot gestiona singuri emotiile cand sunt mici. Este rolul nostru sa-i ajutam, prin co-gestionare, adica un fel de imblanzire. Parintele isi foloseste partea rationala pentru a nu intra in vartejul emotiilor celui mic. Apoi, prezent emotional, cu blandete, il ajuta pe cel mic sa isi manifeste in siguranta Emotia pana cand aceasta dispare, ca un nor de furtuna.
Cand apare o Emotie Mare a copilului, sa incerci sa o opresti, oricum ai face-o, e ca si cum ai incerca sa opresti un val care ti se sparge in cap. E imposibil si daca insisti, inrautatesti situatia.
In schimb, ce poti sa faci si ajuta pe termen lung este sa fii "calm, bland, grijuliu, aproape si rational, pana cand Emotia Mare trece. Asta ii ajuta pe cei mici sa-si revina si sa se simta in continuare iubiti. Cei mici au nevoie de multa asigurare, rabdare, blandete si intelegere de la adulti fiindca ei nu-si inteleg Emotiile Mari si nici nu pot sa si le gestioneze singuri."¹
Dupa o zi lunga si pentru tine, de multe ori e greu sa ramai adultul calm, rational si bland si iti vine sa intri in propriul tau vartej de emotii mari. Meriti din plin si tu sa te descarci. Te intelegem fiindca si noi simtim asta de mai multe ori decat avem curaj sa recunoastem.
Dar cand copilul tau, omul acesta mic sta in fata acestor Emotii Mari ca in fata unor monstri imensi, pune-ti armura de om mare si protejeaza-l.
Spune-i ca e in siguranta sa-si manifeste emotiile. Ca vezi ca e o Emotie Mare si ofera-te sa-l tii in brate daca doreste, pana cand se simte mai bine.
Iar cand Emotia Mare a trecut, asigura-l ca il iubesti.
Iar astfel ai fost alaturi de copilul tau, si i-ai aratat prin cea mai mare putere: "puterea exemplului", ce facem in fata unei Emotii Mari: ne pastram calmul, respiram adanc si asteptam sa treaca furtuna.
Investigatia de dupa
La sfarsit, cand a trecut, daca poate sa foloseasca cuvinte, incearca sa afli ce anume l-a deranjat atat de tare. Daca s-a intamplat azi ceva, ce l-a suparat.
Poate va mai plange un pic in bratele tale. Poate va putea povesti un moment mai greu pe care l-a trait in timpul zilei.
Dar vei stii ca cel mic s-a descarcat, fiindca nu va mai fi nicio Emotie Mare agatata de amintirea pe care o va retrai povestind. Iar asta inseamna ca ati reusit impreuna sa imblanziti Emotia Mare.
"Felul in care poti sa fii alaturi de copilul tau la ora de culcare, ajutandu-l sa se simta emotional in siguranta, il va ajuta sa se bucure de un somn bun si odihnitor"² si acest lucru stabileste si tipare comportamentale pozitive pe viitor.
Cel mic te imita si invata de la tine cum sa-si gestioneze singur emotiile. "Un comportament emotional armonios este co-reglat prin conexiunea emotionala pe care copilul o are cu adultul care il ingrijeste."³
De asemenea, legatura speciala (conexiunea emotionala) dintre mama si copil se stie deja ca "incepe dinainte ca puiul de om sa se nasca. Apoi, continua in primele luni prin stimulare senzoriala (atingere, miros) si prin comunicare (contact vizual, vorbit in limba materna), iar toate conduc la raspunsul la contactul senzorial. Rezultatul este ca mama si copilul se calmeaza reciproc si sunt atrasi unul de celalalt."⁴
"Conexiunea emotionala poate sa fie intrerupta sau afectata prin separarea fizica sau stres emotional. Daca intreruperea emotionala nu este refacuta, starea de autonomie a copilului si mamei devine neregulata, ceea ce conduce la deconectare emotionala si reflex de evitare. Totusi, conexiunea emotionala poate fi restabilita prin sesiuni de calmare care refac conexiunea emotionala naturala si co-reglarea starilor viscerale/autonome."
In cativa ani, vei vedea aceste tipare bune iesind la suprafata, cand copilul tau va fi supus la stres si anxietate la scoala, in relatia cu prietenii sai si chiar cu voi.
Dar pana atunci, e ora de culcare, Emotia Mare a fost imblanzita si puteti sa alegeti impreuna povestea inainte de nani. Acum copilul e calm, voi sunteti calmi si seara a redevenit linistita.
Trimite acest articol unei mame care trece prin aceleasi provocari ca si tine cu Emotiile Mari la culcare. E posibil sa fie exact ce are nevoie ca sa readuca linistea in sufletul copilului si al ei, seara inainte de nani. Asa cum ai reusit si tu.
Te imbratisam!
Cu drag,
Mamele de la Kids Decor
1. Tantrums - Department of Health, Victoria Health Government (https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/tantrums)
2. Maternal Emotional Availability at Bedtime Predicts Infant Sleep Quality, Douglas M Teti et al. J Fam Psychol. 2010 Jun (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20545404/)
3. Emotional Connection - Nurture Science Program, Columbia University Irving Medical Centre (https://nurturescienceprogram.org/emotional-connection/)